Защо мъж легна с вързани ръце пред Руския културен център?

40 минути в знак на протест срещу извършените зверства
73
Защо мъж легна с вързани ръце пред Руския културен център?

Мъжът, който легна с вързани ръце пред Руския културен център в София в знак на протест срещу убийствата на цивилни в украинския град Буча, обяснява акцията си не като протест, а послание към тези, които не вярват, че улиците на украинските градове са покрити с трупове на невинни хора. Давид Джамбазов определя постъпката си като успешна, защото е предизвикала широк обществен отзвук.

Документалистът Давид Джамбазов е човекът, който в продължение на 40 минути лежа на стълбите на Руския културен център, за да онагледи как изглежда град Буча след оттеглянето на руските военни. Той споделя, че е потресен от извършените зверства, но още повече е съкрушен от отношението на тези, които подлагат на съмнение руската агресия.

"Хората не само в Русия, но и България, които са готови да си затворят очите си и да повярват на всяка една лъжа колкото и лесно опровержима да е, в името да се предпазят от този ужас", коментира той.

Признава, че акцията му не е протест, а форма на разказ. Вярва, че няма толкова силни думи, с които да изрази чувствата си и за това използва тялото си.

"Взех сестра ми, тя ми върза ръцете. Качих се на стълбите и легнах долу и оставих тялото ми да говори вместо мен", разказа Джамбазов.

Охраната на Руския културен център се опитва да го изгони и да попречи на случайните минувачи да заснемат акцията му. Идва полиция, но не му съставят акт. И това е краят на акцията на Давид.

"Истинската цел беше, ако може да се разбие тази стена, построена в съзнанието на много хора, българи, които отказват да повярват на нещата, които се случват. Това е труден и сложен процес, той изисква такива неща, да видиш тяло на улицата в обикновен град. Да видиш какво означава това да има трупове по улицата, защото явно картинката в телевизора не е достатъчна", каза още той.

Давид харесва културата на Русия, но не и политиката ѝ. А мястото на демонстрацията му не е случайно избрано.

"Аз обичам руската култура. Това е ценно за цялото човечество, в момента то се асоциира с най-лошото - човешкото убийство. Битката не е срещу Русия, а за Русия и това е мястото, където трябва да се преборим, за да стане Русия една свободна държава", добави Джамбазов.

За Давид най-важната битка е да се спечели войната в главите на онези, които не осъзнават мащаба на трагедията в Украйна.

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още по темата: протестРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
1
 
! Отговори
Надя преди 2 години
До Германец И ,ти ли си от същото заведение ....
40
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пет минути слава! На война, като на война! Какво друго очакват?... Разрушения, убити и прокудени хора... Тези, които не могат да понесат истината се предават!
39
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Давид ги разбира тези работи. 40 минути лежиш на плочките като невменяем, влизаш в кастата на "правоверните" и после години наред *** грантове. Найс, а?.. И въпреки това, не са чак толкова много тези, които ще тръгнат да се правят май-му-на - нито за пари, нито за 3 минути слава.
38
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защото не си е пил лекарствата. Превъзбудил се е човекът и решил, че е настъпил моментът да го дават по телевизора.
37
2
 
10
 
! Отговори
Брадатко преди 2 години
Този защо не си остана вързан.
36
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този протестира защото е успял да избяга от едно специализирано заведение ...
35
11
 
1
 
! Отговори
Германец преди 2 години
Браво на Давид. Жалко, че в котчината ви такива като него са изчезващо малцинство.
34
5
 
0
 
! Отговори
Alex преди 2 години
41 - тоя копейкин ли организира нещото?
33
5
 
5
 
! Отговори
Демократ преди 2 години
Докато много от нас се възмущават на зверствата в Буча, една друга част (***) се прегрупира, този път под знамето на мира. Утре в 12:00 пред Народното събрание е организиран ОБЩОБЪЛГАРСКИ ПОХОД ЗА МИР И НЕУТРАЛИТЕТ! Събитието изглежда впечатляващо организирано -- дори с пунктове за транспорт от цялата страна, автобуси и т.н... За разлика от спонтанно организираните чрез Фейсбук миролюбиви граждански шествия и концерти, тук нещата стоят по съвсем друг начин - всичко е стройно, премислено, почти милитаристично.Непонятно за здравия разум е ТОЧНО поддържниците на агресора Путин да правят "
32
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хората податливи на внушение и манипулации,след толкова пропаганда,ша вземат да тръгнат и луната да превземат,м даааа.
31
2
 
20
 
! Отговори
асдаа преди 2 години
Горкия човек - Господ вече го е наказал. Господ на едни е наливал акъл с черпака, на други с лъжица а на тоя с вилица.
30
4
 
14
 
! Отговори
Полегнала Тодора преди 2 години
Полегнала е Тодора.. за всички, които са си платили, в случая от Козяк.
29
23
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Смел човек.
28
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво на Давид.
27
2
 
4
 
! Отговори
Alex преди 2 години
Ба, искам да видя контролен изстрел от АК на автоматичен режим - цък предпазител, цък АВ, цък ОД (ЕД). То цял ред стана бе, другаре :)
26
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Голема прилика с "избитите" в Буча - нема капка кръв.
25
10
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А тоя що е лежал? Пиян ли е бил или си е търсил тъпкaч?
24
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Явно нова пандемия върлува из България - пандемията на масов кретинизъм !Да седиш на дивана пред чаша парцуца и да толерираш зверствата и вандализма присъщи на средновековието и то в 21-и век...трябва да си тотален *** !!!! " Не народ ,ами ***...",а който е чел книжки ,когато е трябвало ,знае кой го е написал през Възраждането.Нищо не се е променили в манталитета и *** кратуни на българите , които и без това не се отличаваме с особен интилект.Жалко....
23
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Hades, ако имаш рак, беги в Украйна. Там страданията ти ще свършат бързо.
22
8
 
24
 
! Отговори
(-_-) преди 2 години
Ония активистки с голите гърди, които се появяваха на разни събития бяха далеч по-оригинални.. "Нещата, които в същност се случват" са фейк нюз. Няма начин да разбиеш каквито и да било стени Давиде, защото всичко, което се основава на лъжа се разпада рано или късно.